LED Nedir?

LED, İngilizce’de Light Emitting Diode kelimelerinin kısaltılmış halidir ve “Işık Yayan Diyot”anlamına gelir. LED’ler elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre elemanlarıdır. Yapay ışık kaynaklarından en son bulunanıdır. Ampul veya fluoresanların yaydığıışıktan bambaşka bir yöntemle ışık oluşturması ve bazı avantajlı yanları LED’leri bilimin popüler konularından biri yapmıştır.Oleg Vladimirovich Losev adlı bir radyo teknisyeni tarafından 1920’lerde Rusya’da icat edildi. Oleg; radyo alıcılarında kullanılan diyotlardan akım geçtiğini fark etti ve 1927 yılında bir Rus gazetesinde LED hakkında buluşlarını yayınladı. 1962 yılında Amerika’da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirildi.

LED’ler yarı iletken teknolojisi üzerine kurulmuş teknik bazı hassasiyet ve gereksinimleri olan elektronik komponentlerdir. Çalışma prensibi bakımından incelediğimizde özet olarak; doğru yönde ve istenen voltaj uygulandığında aşağıdaki şekle göre mavi alanda gösterilmiş olan elektronların karşı taraftaki kırmızı alanda renkle gösterilmiş olan boşluklara hareketiyle birlikte açığa çıkan enerjinin chip içerisindeki kimyasallar etkisiyle foton adı verilen ışık kaynağına dönüşmesi işidir.

 

Led’lerde renklerin oluşması da yarı iletken materyallerin içeriklerine katılan galyum, arsenit, alüminyum, fosfat, indiyum, nitrit gibi kimyasallar sayesinde olmaktadır.

Bir LED’ in kalitesini ne belirler?

Led’in iç yapısında da göreceğimiz gibi, Led’ler birçok materyalin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Buna istinaden kaliteyi belirleyen ilk etken materyal kalitesidir. Bunların içerisinde de en önemli olanı Chip’tir. Daha sonra Led’in ısıyı dışarı atmasını sağlayan ve içerideki tüm yapının bir arada durmasını sağlayan Kılıf’tır. Başka bir önemli materyal ise kılıf içerisini dolduran Silikon yada Silikon Fosfor  karışımıdır. Bu tabaka Chip in dış dünya ile fiziksel olarak temasını kesmek amacıyla kullanılır. Bir sonraki materyal de Chip’in dış terminallerle bağlantısını sağlayan Altın Kablo’dur. Burada altın kablo kullanılmasının önemli bir sebebi vardır. Altın, süper iletken bir madendir ve direnci çok düşüktür. Dış terminallerden chip’e ulaşana kadar herhangi bir verim kaybı olmaması için altın kablo kullanılır. Ancak günümüz şartlarında maliyet savaşları yüzünden başka iletkenlerde kullanılmaktadır. Son aşamada ise bu hammaddeleri bir araya getirecek olan üreticinin üretim teknolojisi vardır. Şöyle hayal edebiliriz, bir aşçının iyi malzemeleri olsun, şayet pişirme konusunda iyi değil ise iyi bir yemek ortaya çıkmayacaktır. Bu yüzden toplam kaliteyi 2 ye ayırıp;

1: Materyal kalitesi,

2: Üretim kabiliyetleri diyebiliriz.

LED Nedir?
LED Nedir?